Persamaan Syi'ah Dengan Yahudi Dan Nasrani

>> Monday, March 14, 2011

Imam 12 yang diagungkan oleh puak Syi'ah

Dalam solat, kita sentiasa memohon kepada Allah agar dikaruniakan hidayah atau petunjuk kepada Shirathal Mustaqim (jalan yang lurus). Sebuah permohonan yang paling penting dan sangat dituntut bagi seorang hamba. Kerananya, seorang hamba diwajibkan berdoa kepada Allah memohon hidayah ini pada setiap rakaat dalam solatnya, kerana perlunya dia kepada hidayah tersebut.

Hidayah yang dimaksud dalam ayat adalah petunjuk taufiq kepada jalan yang boleh menghantarkan kepada Allah dan surga-Nya. Iaitu petunjuk untuk menjalankan ajaran lengkap ini dengan ilmu dan amal. Bentuknya, mengetahui kebenaran dan mengamalkannya, demikian yang dijelaskan Syaikh Abdul Rahman bin Nashir bin al Sa'di dalam tafsirnya.

Jalan petunjuk ini telah ditempuh oleh para nabi, shiddiiqiin, syuhada', dan orang-orang yang soleh. Dan mereka itulah teman yang sebaik-baiknya.

Syaikhul Islam Ibnu Taimiyah rahimahullah dalam Minhaj al Sunnah jilid pertama juga menjelaskan demikian. Bahawa Shirathal Mustaqim dalam QS. Al-Fatihah: 7, merangkumi dua perkara: mengetahui kebenaran dan mengamalkannya. Lalu beliau menyimpulkan, bahawa orang yang keluar dari Shirathal Mustaqim hanya mengikuti prasangka dan hawa nafsu. Inilah ciri-ciri ahli bid'ah, di antaranya kaum Syi'ah Rafidlah.

Sesungguhnya kesesatan bersumber dari dua sebab, Iaitu jahil dan mengikut hawa nafsu. Jahil adalah perilaku orang Nashrani yang meninggalkan kebenaran kerana bodoh dan tersesat. Sedangkan mengikuti hawa nafsu adalah perangai orang Yahudi yang mengetahui kebenaran lalu meninggalkannya. Kerananya, kita berdoa agar tidak dijadikan seperti mereka, ". . . bukan (jalan) mereka yang dimurkai dan bukan (pula jalan) mereka yang sesat." (QS. Al Faatihah: 7)

Mereka yang dimurkai adalah orang Yahudi. Sedangkan mereka yang sesat adalah orang Nashrani. Dan Syi'ah menyerupai Yahudi dalam keburukan dan mengikut hawa nafsu; dan menyerupai Nasrani dalam masalah ghuluw (melampai batas) dan kebodohan.

Imam Asy-Sya'bi memiliki beberapa perkataan tentang Syi'ah Rafidlah:

§  Kalau seandainya Syi'ah dari jenis binatang, ia sebagai keledainya.

§  Kalau dari jenis burung, ia sebagai burung rukham.

§  Bersedia membayar berapa saja pada orang yang mahu membuat riwayat dusta tentang Ali.

§  Masuk Islam disebabkan kebencian terhadap pemeluknya.

 
Kesamaan Antara Syi'ah Dengan Yahudi :

Ø  Orang Yahudi mengatakan yang layak memegang kekuasaan adalah keluarga Dawud. Sedangkan kata Syi'ah; tidak layak menduduki imamah (kekuasaan) kecuali  anak turun 'Ali bin Abi Thalib (Ahlul Bait).

Ø  Orang Yahudi meyakini tidak ada jihad di jalan Allah sehingga al-Masih Ad-Dajjal keluar dan membawa pedang yang diturunkan di tangan dari langit. Sedangkan orang Syi'ah berkeyakinan tidak ada jihad di jalan Allah sehingga Imam Mahdi (Imam kedua belas mereka) keluar dan ada yang mengomando dari langit.

Ø  Orang Yahudi mengakhirkan solat sampai munculnya bintang-bintang. Sedangkan orang Syi'ah Rafidlah mengakhirkan solat Maghrib sampai munculnya bintang-bintang.

Ø  Mereka menyimpangkan dan merubah kitab Taurat. Sedangkan Rafidlah menyimpangkan dan mengubah kitab suci Al-Qur'an.

Ø  Dalam Syari'at Yahudi, wanita yang ditalak (cerai) tidak memiliki 'iddah. Begitu juga yang diterapkan orang Syi'ah dalam nikah mut'ah.

Ø  Orang Yahudi tidak murni dalam mengucapkan salam kepada kaum mukminin, Iaitu dengan as-sam 'alaikum (kematian atas kalian). Begitu juga perilaku Syi'ah Rafidlah terhadap kaum mukminin selain golongan mereka, khususnya Ahlus Sunnah.

Ø  Orang Yahudi mengharamkan ikan yang tidak bersisik dan belut. Mereka juga mengharamkan kelinci (mermut), kancil, limpa dan biawak. Begitu juga golongan Syi'ah Rafidlah mengharamkan semua itu.

Ø  Orang Yahudi mengingkari bolehnya mengusap khuf (kaos kaki/sepatu slop) dalam bersuci. Begitu juga Rafidlah.

Ø  Orang Yahudi menghalalkan harta seluruh manusia selain golongan mereka, boleh menipu mereka dan menghalalkan darah mereka. Begitu juga Syi'ah Rafidlah terhadap golongan selain mereka, khususnya terhadap Ahlu Sunnah.

Ø  Orang Yahudi membenci Malaikat Jibril 'alaihis salam. Mereka mengatakan: "ia musuh kami dari golongan Malaikat." Sedangkan golongan Syi'ah Rafidlah mengatakan malaikat  Jibril 'alaihis salam telah salah alamat ketika menyampaikan wahyu kepada Nabi Muhammad shallallahu 'alaihi wasallam, yang seharusnya disampaikan kepada Ali bin Abi Thalib.

Ø  Orang Yahudi tidak mengakui thalaq (perceraian) wanita kecuali di kala haid. Begitu juga Rafidlah mengakui thalaq ketika si wanita dalam keadaan haid.

Ø  Yahudi tidak memberikan mahar bagi pasangan wanita mereka, mereka hanya memberikan mata' pada mereka. Seperti itulah perilaku Rafidlah dalam nikah mut'ah.

Ø  Mereka sedikit menceng dari kiblat dan mengangguk-angguk dalam shalat. Begitu juga Syi'ah Rafidlah.

Ø  Orang yahudi dibenarkan menipu orang kafir (selain golongan mereka), kalau perlu bersikap bersikap munafik (dua muka) terhadap mereka. Begitu juga orang Yahudi yang murtad akan diperlakukan seperti orang kafir, kecuali jika dilakukan hanya untuk berpura-pura (taqiyyah) saja untuk mengelabuhi orang lain. Itulah konsep ajaran taqiyyah Syi'ah Rafidlah.

 
Kesamaan Syi'ah Dengan Nasrani

Nasrani meyakini kaum Hawariyun dan pengikut Nabi Isa lebih mulia dari Nabi Ibrahim dan Musa, bahkan lebih mulia dari seluruh Nabi dan rasul. Mereka juga meyakini kaum Hawariyun adalah rasul yang diajak bicara langsung oleh Allah. Bahkan mereka berkata: "Allah adalah al-Masih dan al-Masih adalah adalah anak Allah." Sedangkan Syi'ah Rafidlah meyakini imam dua belas lebih mulia dan utama daripada sahabat Muhajirin dan Anshar. Bahkan golongamn ekstrim mereka para imam lebih mulia daripada para Nabi, karena mereka memiliki sifat ketuhanan sebagaimana keyakinan kaum Nasrani terhadap al-Masih.

Nasrani meyakini bahwa agama ini diserahkan kepada para pendeta dan rahib. Halal adalah apa yang mereka halalkan, dan haram adalah apa yang meraka haramkan. Dan agama adalah apa yang mereka syari'atkan. Sedangkan kaum Syi'ah Rafidlah meyakini bahwa dien ini diserahkan kepada para imam, halal dan haram sesuai ketentuan mereka dan agama adalah apa yang mereka syariatkan.


Kelebihan Yahudi Dan Nashrani Atas Syi'ah Rafidlah:

·         Menurut Yahudi; orang yang paling baik adalah sahabat Nabi Musa 'alaihis salam.

·         Menurut Nasrani; orang paling baik adalah sahabat Nabi Isa 'alaihis salam, hawariyyun, penolong nabi Isa 'alaihis salam.

·         Sedangkan menurut Syi'ah; orang yang paling buruk adalah sahabat Rasulullah shallallahu 'alaihi wasallam. Mereka diperintahkan untuk beristighfar (memintaka ampun) untuk para sahabat, tapi mereka malah mencela para sahabat dan menghunuskan pedang kepada mereka sampai hari kiamat.

14 comments:

Qadri March 15, 2011 at 6:55 PM  

Mengapa sampai hati saudara mengatakan syiah sesat hanya berdasarkan syiah rafidlah. Bolehkah kita katakan semua ahlus sunah sesat jika kita melihat ahlus sunah Dr mahathir, Mubarak, Ben Ali dan Ghadafi yang memisahkan Islam dari politik. Adakah Hisbullah yang bermazhab siah berperang menentang Israel di Lubnan bukan jihad. Saudara pula tidak berjihad menentang Israel di Palastin. Imam mana pula yang saudara tunggu. Saudara juga tak makan babi sebagaimana orang yahudi tak makan babi. Adakah saudara ini yahudi yang suka memecahbelahkan umat Islam dengan membesarkan perbezaan tanpa memikirkan banyaknya kesamaan.

Zharif Alimin March 15, 2011 at 9:01 PM  

boleh bg contoh syiah yg x sesat?

Saya x berminat nak sentuh pegangan mahathir, mubarak @ lain2. Tu x gambrkn sunni.

Kalau nak cari persamaan, stiap agama ada prsamaan.

Boleh xnak stuju dengan artikel ni. Tp sila bg fakta.

Thanks sbb prihatin

Anonymous March 26, 2011 at 8:34 PM  

saudara Qadri ni penganut syiah ke?

Anonymous July 19, 2011 at 2:43 PM  

aku rasa lah....si qadri ni adalah golongan yang nak mengembangkan syiah di malaysia....kalau aku dapat jumpa dia...haizzzzz

Anonymous August 10, 2011 at 12:19 PM  

Anonymous July 19, 2011 2:43 PM

aku rasa lah....si qadri ni adalah golongan yang nak mengembangkan syiah di malaysia....kalau aku dapat jumpa dia...haizzzzz

p/s: dia ni mesti jenis x baca Quran. Ko ni wahabi ke ape. Jatuh hukum sesat x sesat bukan manusia yg LEMAH mcm ko dan aku. Pergi bukak balik Quran yg dah berhabuk kat rumah tu. Pastu rajin-rajinkan diri tu membaca/bercampur dengan org agama lain, baru ada akai apa diorg kata kat kita org islam. depa kata Islam ni ganas la, apa la.. org cam ko ni la merosakkan agama.. sedihh..

Anonymous August 24, 2011 at 8:38 PM  

saudara sekalian jgn terperangkap permainan freemason&illuminati kalao osama pon boleh dicipta apatah lagi syiah & wahabi dan satu lagi kalo btol syiah tak sesat apasal kerajaan iran tak komersialkan dakwah syiah kat seluruh dunia macam ahlu sunnah satu dunia tahu yg syiah ni cuma pengikut je bising tapi kerajaan syiah iran ngan hizbullah diam je mesti ade udang sebalik mee jgn lupa hadis nabi pesan dajjal muncul ngan 70000 yahudi esfahan cuba google esfahan tu kat mane planet pluto ke?......

Anonymous November 29, 2011 at 11:21 AM  

iman 12 bukan mazhab syaih rafidah yg saudara kata sesat....kalau saudara x memahami apa itu mazhab syiah..jgn sesekali saudara menulis tentang syiah.. kerana boleh menyebabkan perbalahan mazhab..

Anonymous December 9, 2011 at 1:33 AM  

pendeknye akal korang..blhkah saudare buktikan ianye bnar?syiah,sunnah,sufi semua itu adalh mazhab..ramai ulama sunnah yg sesat adakah itu brmakne sunnah itu sesat?adakah kmu bnr2 psti yg kmu tdk sesat sdgkn kmu tdk bngun ntk menentg pemerintah kamu yg sesat..adakh kmu benar2 psti yg kmu bkn penghuni nerake kerane memecah belahkan umt islam???islam terlalu luas ntk otak smpit kamu..

Anonymous December 16, 2011 at 10:36 AM  

Qadri...Qadri...kau memang nk ke arah kesesatan ni..baik kau blaja balik pasal agama

chetzfaisal December 19, 2011 at 4:51 AM  

Yang hitam itu hitam.. yang putih itu putih..

JAKA January 15, 2012 at 10:33 PM  

shiah bahaya dan memusuhi islam.

2 akidah shiah ini cukuplah utk kita kata mereka sesat dan musuh umat islam :

1. takiyyah
2. suka mengkafirkan sahabat

cukupla setakat itu.

shiah agama mereka, kita agama kita.

Anonymous March 14, 2013 at 10:31 AM  Review my web site: lottery software

Anonymous December 28, 2013 at 7:20 AM  

Tiada titik persamaan antara syiah..syiah..syiah..(kafir) dgn sunni..

PRO73 July 8, 2014 at 9:16 PM  

Assalamualaikum saudara-saudara pengkomentar. Saya merasa tertarik dengan adanya segelintir insan yang membela syiah ini sebagai suatu mazhab. Apakah kita ini mau dikembalikan kepada kegelapan setelah datangnya cahaya yang amat terang-benderang?. Barangkali saya ini adalah yang paling kurang pengetahuan berbanding semua yang memberi komen disini akan tetapi saya masih mempunyai akal yang waras untuk menanyakan beberapa soalan berikut mengenai Islam:-

1. Islam? Apakah itu Islam?
2. Siapa yang dilantik Allah sebagai Rasul?
3. Siapa yang menerima wahyu?
4. Apakah kitab yang dibawanya?
5. Siapakah yang menyampaikan ajaran-ajaran Islam itu dari awal hingga sempurna?
6. Jika kita mengaku Islam maka kepada siapakah kita harus utamakan pendapat atau sabdanya?
7. Jika kita tersilap maka kepada apakah kita harus merujuk kembali?
8. Apakah masih layak kita bergelar Islam jika mengambil sesuatu yang bukan datang daripada Allah (wahyu) dan Rasulnya (hadis) sebagai panduan hidup?
9. Apakah kita lebih mengutamakan manusia yang terkemudian berbanding para sahabat yang bertungkus-lumus menanggung derita berjuang bersama Rasulnya demi sebuah agama yang bernama Islam?
10. Apakah tidak sempurna Islam itu jika tidak memakai perkataan yang namanya Syiah?

Banyak sekali persoalan yang ingin saya ajukan kepada yang menjadi pembelanya syiah ini. Namun apalah gunanya jika mereka tetap tidak mau menggunakan akal.
Maaflah saudara-saudara syiahku. Cukuplah bagi kami Allah itu sebagai Tuhan kami. Nabi Muhammad sebagai Nabi kami dan Kitab Al-Quran serta hadis sebagai panduan kami. Maka jadilah kami pengikut sunnah nabi. Sesungguhnya tiada lagi nabi setelah baginda. Jika kalian ingin kekal tersesat maka sedarlah bahwa Allah maha pemberi petunjuk. Semoga kita semua terpelihara daripada fitnah Dajjal pendusta yang terlaknat. Amin.

Related Posts with Thumbnails

  © Blogger templates Shiny by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP