Kajian Pig 05049 - Filter Rokok diperbuat daripada darah Babi

>> Monday, April 5, 2010

Bukan hanya merokok itu membawa maut tetapi penyelidik mengakui tisu darah babi digunakan untuk membuat filter (penyendat) rokok.

Pada pengakuan yang memungkinkan mengakibatkan rasa bingung dan cepat terkejut kepada perokok, seorang penulis Belanda akan mengeluar sebuah buku yang mendakwa darah babi (khinzir) digunakan sebagai bahan membuat filter (penyendat) rokok.

Buku berjudul Pig 05049 yang ditulis oleh Christien Meindertsam menyenaraikan 185 cara anggota-anggota babi boleh digunakan termasuk gula-gula, shampoo, roti, bird dan peluru. Mengikut buku ini, Hemoglobin (darah) babi digunakan untuk menapis racun atau kimiayang berbahaya yang berada pada rokok.

The Indonesian Consumer Protection Foundation (YLKI) meahu pihak berkuasa menyelidiki dakwaan ini. “Kalau dakwaan ini benar National Food and Drug Monitoring Agency (BPOM), the Ministry of Health and the Indonesian Ulema Council’s Food and Drug Analysis Agency (LPPOM) wajib membuat penyelidikan sampel dengan kadar yang segera.,” rayu Tulus Abadi, Pengerusi YLKI, kepada Jakarta Globe.

Mengikut Tulus pengeluar rokok memang mengunakan penyendat rokok dan tidak ada yang diproses secara local.

Professor Simon Chapman dari The School of Public Health di University of Sydney berkata dalam Web university tersebut, “many devout Islamic and Jewish smokers and some vegetarians would be horrified to think they were putting a filter in their mouth which contained a pig product.”

8 comments:

Shahiran January 17, 2011 at 3:25 AM  

Dah makin banyak pula kearah haram rokok nih. Stop jela, takde faedah pun hisap rokok.

PangkahBulat January 26, 2011 at 10:54 AM  

Sorry ganggu..=)


Saya sudah follow blog awak..
Awak bila nak follow blog saya..
http://pangkahbulat.blogspot.com/

Anonymous February 1, 2011 at 12:53 AM  

suka ht ko je ckp filter wat dgn darah babi.dah terang2 nmpk kapas.....nama dah filter....babi 2 bkn filter.......cukup 10org mcm ko hncr dunia

penhitam February 24, 2011 at 8:56 PM  

emm..ye ker? ada bukti?

Anonymous March 1, 2011 at 4:01 PM  

aku bukan sorang perokok, tp keje kilang rokok..mane ade da..dia tu saja nak pelaku dia punya buku dan ko nk bg rating blog ko naik, tu aje

Anonymous March 4, 2011 at 8:51 AM  

Ini adalah sekadar pendapat peribadi...

Berdasarkan apa yg tertera dalam artikel...
"Mengikut Tulus pengeluar rokok memang mengunakan penyendat rokok dan tidak ada yang diproses secara local."

kalau statement di atas ni mmg betul, maksudnya ia tidak diproses secara local, kita masih boleh persoalkan...

lagipun, buat apa kita memudaratkan diri sendiri dgn merokok..

ingatlah...hadis Rasulullah s.a.w...(riwayat oleh Bukhari)

"Dua kenikmatan yang sering dilalaikan oleh manusia adalah KESIHATAN dan WAKTU TERLUANG"

Jadi, sesiapa yang merokok mmg tidak prihatin terhadap kesihatan diri dan juga waktu yang diluangkan utk merokok..belum lagi ambil kira pembaziran wang!

wallahualam..

Lavender Harum Wangi March 9, 2011 at 12:17 PM  

erk, sape anonymous ni? haha, xkira la buat dari bahan apa sekali pun.. rokok mmg haram sebab memudaratkan kesihatan.. xpayah nak pertikai lagi~ :)

Anonymous September 3, 2011 at 3:31 PM  

keja kat kilang rokong lg haram....

Related Posts with Thumbnails

  © Blogger templates Shiny by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP