Solat Jumaat di Jalanan London

>> Thursday, February 16, 2012

Jemaah solat Jumaat di jalanan London

‘Mekah’ di tengah-tengah London. Begitulah tajuk akhbar harian terkemuka British Daily Mail pada hujung minggu lalu.

Laporan tersebut menulis mengenai orang Islam British yang melaksanakan solat Jumaat di sebuah jalan di London. Mereka terpaksa solat di atas jalan kerana ruangan masjid sudah penuh sehingga tidak dapat menampung jemaah yang ramai.

Dalam artikel bertajuk “The Mecca of the city: In a London street, the faithful find a way to pray as their mosque overflows”, harian itu melaporkan ramai yang merasa terkejut ketika datang ke daerah itu pada Jumaat lalu. Mereka melihat ramai orang berdoa bersama di luar.

”Perkara itu bukanlah pemandangan biasa di England,” tulisan the Daily Mail.

Dalam bayangan gedung pencakar langit dan ruang kaca serta batu-batu di Mile Square, ratusan umat Muslim berlutut di jalanan melaksanakan solat Jumaat. Kegiatan selama satu jam di tengah-tengah kawasan kewangan kota London itu ternyata menjadi sangat popular sehingga jemaah memenuhi jalan-jalan di sekitar masjid komuniti kecil.

Pekerja yang memakai uniform bercampur dengan umat Islam dari komuniti Bangladesh tempatan. Mereka terkeluar sehingga ke jalan-jalan di sekitar Bentley dan kawasan letak kereta.

Masjid Brune Street di Spitalfields, London Timur, merupakan masjid terdekat untuk solat Jumaat bagi pekerja. Ramai juga jemaah yang datang dari Brick Lane dan Whitechapel. Pekerja-pekerja profesional mengisi jalan di bawah bangunan perniagaan yang menjulang tinggi. Umat Muslim tanpa memakai kasut melakukan solat Jumaat dan bersujud menghadap ke kiblat.

Islam semakin berkembang di Kota London

Dalam ruangan masjid yang hanya dapat menampung 100 orang, sekitar 300 umat Muslim yang bekerja di kawasan berhampiran hadir bersama penduduk setempat yang juga ingin menjalankan solat Jumaat. Dan ini menyebabkan jemaah solat Jumaat melimpah sehingga ke jalan.

“Keadaan ini semakin ketara dalam beberapa tahun kebelakangan ini” kata seorang pekerja yang masih memakai pakaian solat Jumaat. “Ramai orang yang terkejut ketika mereka datang ke daerah itu pada hari Jumaat. Kerana, mereka dapat melihat ramai orang yang berdoa bersama di luar. Mereka melaksanakan solat betul-betul di tengah Kota London.

Penambahan umat Islam di Eropah menyebabkan banyak tempat-tempat ibadah seperti kuil yahudi dan gereja bertukar milik menjadi tempat ibadah bagi umat islam (kisahnya : klik sini)

9 comments:

Fendy February 16, 2012 at 1:29 PM  

bagusnya...mengutamakan solat dhulu..

Cheguman February 16, 2012 at 5:08 PM  

Alhamdulillah. Islam makin tesebar luas.

Anonymous February 16, 2012 at 9:02 PM  

balance.

jika roh islam kelihatan surut di tanah air, di perantauan pula semakin marak. atau apakah aku yang salah melihat?

Fazreen Misbae February 17, 2012 at 9:53 AM  

Alhamdulillah...syukur Islam kian berkembang dari sehari ke sehari...

ROJAK February 18, 2012 at 8:15 PM  

masyaAllah hebatnya dorang semua berjemaah solat jumaat

Gambar XXX (klik) February 20, 2012 at 12:08 PM  

subhanallah...

aku budak klang February 21, 2012 at 1:39 PM  

Alhahmdulillah....

paan March 12, 2012 at 3:50 PM  

alhamdulillah~~~

Jawatan Kosong Kerajaan April 16, 2012 at 3:08 PM  

Amin..

Related Posts with Thumbnails

  © Blogger templates Shiny by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP