Sejarah Ayat Kursi

>> Friday, March 23, 2012

Ayat Kursi
Ayat ini diturunkan setelah hijrah. Semasa penurunannya ia telah diiringi oleh beribu-ribu malaikat kerana kehebatan dan kemuliaannya. Syaitan dan iblis juga menjadi gempar kerana adanya satu perintang dalam perjuangan mereka. Rasullah s.a.w. dengan segera memerintahkan Zaid bt sabit menulis serta menyebarkannya.

Sesiapa yang membaca ayat Kursi dengan khusyuk setiap kali selepas sembahyang fardhu, setiap pagi dan petang, setiap kali keluar masuk rumah atau hendak musafir, InsyaAllah akan terpeliharalah dirinya dari godaan syaitan, kejahatan manusia, binatang buas yang akan memudaratkan dirinya bahkan keluarga, anak-anak, harta bendanya juga akan terpelihara dengan izin Allah s. w. t.

Mengikut keterangan dari kitab ”Asraarul Mufidah” sesiapa mengamalkan membacanya setiap hari sebanyak 18 kali maka akan dibukakan dadanya dengan berbagai hikmah, dimurahkan rezekinya, dinaikkan darjatnya dan diberikannya pengaruh sehingga semua orang akan menghormatinya serta terpelihara ia dari segala bencana dengan izin Allah. Syeikh Abu Abbas ada menerangkan, siapa yang membacanya sebanyak 50 kali lalu ditiupkannya pada air hujan kemudian diminumnya, InsyaAllah Allah akan mencerdaskan akal fikirannya serta Fadhilat Ayat Al-Kursi mengikut Hadis-Hadis Rasullullah s. a. w. bersabda bermaksud:

“Sesiapa pulang ke rumahnya serta membaca ayat Kursi, Allah hilangkan segala kefakiran di depan matanya.”

Sabda baginda lagi;

“Umatku yang membaca ayat Kursi 12 kali pada pagi Jumaat, kemudian berwuduk dan sembahyang sunat dua rakaat, Allah memeliharanya daripada kejahatan syaitan dan kejahatan pembesar.”

Orang yang selalu membaca ayat Kursi dicintai dan dipelihara Allah sebagaimana Dia memelihara Nabi Muhammad. Mereka yang beramal dengan bacaan ayat Kursi akan mendapat pertolongan serta perlindungan Allah daripada gangguan serta hasutan syaitan. Pengamal ayat Kursi juga, dengan izin Allah, akan terhindar daripada pencerobohan pencuri. Ayat Kursi menjadi benteng yang kuat menyekat pencuri daripada memasuki rumah. Mengamalkan bacaan ayat Kursi juga akan memberikan keselamatan ketika dalam perjalanannya.

Amalkan membaca ayat kursi sebelum dan semasa perjalanan
Ayat Kursi yang dibaca dengan penuh khusyuk, Insya-Allah, boleh menyebabkan syaitan dan jin terbakar. Jika anda berpindah ke rumah baru maka pada malam pertama anda menduduki rumah itu eloklah anda membaca ayat Kursi 100 kali, insya-Allah mudah-mudahan anda sekeluarga terhindar daripada gangguan lahir dan batin. Barang siapa membaca ayat Al-Kursi apabila berbaring di tempat tidurnya, Allah mewakilkan 2 orang Malaikat memeliharanya hingga subuh.

Barang siapa membaca ayat Al-Kursi di akhir setiap sembahyang Fardhu, ia akan berada dalam lindungan Allah hingga sembahyang yang lain. Barang siapa membaca ayat Al-Kursi di akhir tiap sembahyang, tidak menegah akan dia daripada masuk syurga kecuali maut, dan barang siapa membacanya ketika hendak tidur, Allah memelihara akan dia ke atas rumahnya, rumah jirannya & ahli rumah2 di sekitarnya. Barang siapa membaca ayat Al-Kursi diakhir tiap-tiap sembahyang Fardhu, Allah menganugerahkan dia hati-hati orang yang bersyukur perbuatan2 orang yang benar, pahala nabi2 juga Allah melimpahkan padanya rahmat. Barang siapa membaca ayat Al-Kursi sebelum keluar rumahnya, maka Allah mengutuskan 70,000 Malaikat kepadanya, mereka semua memohon keampunan dan mendoakan baginya.

Barang siapa membaca ayat Al-Kursi di akhir sembahyang Allah azza wajalla akan mengendalikan pengambilan rohnya dan ia adalah seperti orang yang berperang bersama nabi Allah sehingga mati syahid. Barang siapa yang membaca ayat al-Kursi ketika dalam kesempitan nescaya Allah berkenan memberi pertolongan kepadanya.

33 comments:

Amir Farid March 23, 2012 at 10:10 AM  

nak share boleh??

mama lynn March 23, 2012 at 10:34 AM  

perkongsian yang baik.. mohon share

Zharif Alimin March 23, 2012 at 11:19 AM  

silakan share :)

Anonymous March 23, 2012 at 4:19 PM  

subhanAllah.. kena amalkan selalu neh..

Nadhyat March 23, 2012 at 9:09 PM  

alhamdulilah, terima kasih kerana postkan ini....moga-moga membaca ayat ini akan menjadi satu amalan harian kita, insya-Allah

MeLyssa NaDiea MRY May 8, 2012 at 11:04 AM  

tq...slama ni just baca gitu2..skrg nak amalkan selalu..tq yer :)

MeLyssa NaDiea MRY May 23, 2012 at 3:21 PM  

xnak update artikel yg lateast ke?huhuhu

Unknown July 13, 2012 at 11:28 AM  

Assalamualaikum.. lama dah takde artikel baru. (Peminat info blog ini).

Anonymous July 16, 2012 at 11:21 AM  

Zaid bt Sabit? bt ke?

shaldi August 27, 2012 at 7:22 AM  

kalau ada sumber hadis sahih adanrujukkan kan best..

shaldi August 27, 2012 at 7:23 AM  

kalau ada sumber hadis sahih adanrujukkan kan best..

Unknown September 25, 2012 at 10:26 AM  

Subhanalloh.... Izin Share

azan December 23, 2012 at 2:28 AM  

Mohon share

azan December 23, 2012 at 2:28 AM  

Mohon share

farwizah January 25, 2013 at 10:08 PM  

Mohon share juga ye

Anonymous January 2, 2014 at 11:10 PM  

Mohon kepada tuan blog supaya di akhir Penulisan Boleh letak sila SHARE.. Dan sy baru Nk share harap tuan x kisah.. -Azfarloew

Unknown May 28, 2014 at 12:57 PM  

Mohon share...sesuatu yang menarik moga kita semua menamalkan ayat ini

Farina May 26, 2015 at 11:11 AM  

info yang bagus. banyak kelebihan ayat kursi ni. nampak pendek je but mempunyai banyak kelebihan. kita hendaklah mengamalkannya setiap hari. tidak memerlukan masa yang lama untuk membacanya.

IBU RISKA June 22, 2015 at 3:01 AM  

Saya ingin berbagi cerita kepada anda bahwa saya ini IBU PUSPITA seorang TKI dari malaysia dan secara tidak sengaja saya buka internet dan saya melihat komentar ibu hayati yg dari honkong tentan MBAH KABOIREN yg telah membantu dia menjadi sukses dan akhirnya juga saya mencoba menghubungi beliau dan alhamdulillah beliau mau membantu saya untuk memberikan nomor toto 6D dan alhamdulillah itu betul-betul terbukti tembus,kini saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH KABOIRENG dan jika anda ingin seperti saya silahkan hubungi MBAH KABOIRENG di 085-260-482-111,saya juga tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui MBAH KABOIRENG saya juga sudah bisa sesukses ini dan jangan mudah percaya kepada MBAH yg lain selain MBAH KABOIRENG karna saya juga pernah mengalami yg namanya dibohongin sama para normal yg lain,ini bukan rekayasa dari saya melainkan ini kisah nyata dari seorang TKI,jangan ada percaya klau ada yg memakai pesan ini klau bukan atas nama saya krna itu cuma bohan dan ini resmi saya yg menulis.Untuk yg punya rum erimakasih atas tumpangannya. KLIK _ GHOB _ 2D 3D _ 4D _ 6D _ DISINI
Saya ingin berbagi cerita kepada anda bahwa saya ini IBU PUSPITA seorang TKI dari malaysia dan secara tidak sengaja saya buka internet dan saya melihat komentar ibu hayati yg dari honkong tentan MBAH KABOIREN yg telah membantu dia menjadi sukses dan akhirnya juga saya mencoba menghubungi beliau dan alhamdulillah beliau mau membantu saya untuk memberikan nomor toto 6D dan alhamdulillah itu betul-betul terbukti tembus,kini saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH KABOIRENG dan jika anda ingin seperti saya silahkan hubungi MBAH KABOIRENG di 085-260-482-111,saya juga tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui MBAH KABOIRENG saya juga sudah bisa sesukses ini dan jangan mudah percaya kepada MBAH yg lain selain MBAH KABOIRENG karna saya juga pernah mengalami yg namanya dibohongin sama para normal yg lain,ini bukan rekayasa dari saya melainkan ini kisah nyata dari seorang TKI,janan ada percaya klau ada yg memakai pesan ini klau bukan atas nama saya krna itu cuma bohon dan ini resmi saya yg menulis.Untuk yg punya rum erimakasih atas tumpangannya. KLIK _ GHOB _ 2D 3D _ 4D _ 6D _ DISINI

Unknown October 27, 2015 at 2:11 PM  

hmm menarik juga nih infonya, di tunggu juga nih di blog aku, mampir yah.
CARA MENYEMBUHKAN MATA MINUS TANPA OPERASI

Jual Rumah January 16, 2016 at 9:24 PM  

Nice artikel

Jual Tanah January 16, 2016 at 9:24 PM  

Silakan kunjungi www.jualsewatanah.com

PAK HARIS July 17, 2016 at 7:31 AM  

Ass...saya tidak menyanka kalau saya sudah bisa sesukses ini dan ini semua berkat bantuan MBAH RAWA GUMPALA,saya yang dulunya bukan siapa-siapa bahkan saya juga selalu dihina orang dan alhamdulillah kini sekaran saya sudah punya segalanya,itu semua atas bantuan beliau.Saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH RAWA GUMPALA atas bantuan nomor dan dana ghaibnya,alhamdulillah kini saya sudah bisa membuka usaha kembali yang dulunya pakum karna masalah faktor ekonomi dan kini kami sekeluarga sudah sangat serba berkecukupan dan tidak pernah lagi hutang sana sini,,bagi anda yang punya masalah keuangan jangan sungkan-sungkan untuk menhubungi MBAH RAWA GUMPALA karna insya allah beliau akan membantu semua masalah anda dan baru kali ini juga saya mendaptkan para normal yang sangat hebat dan benar-benar terbukti nyata,ini bukan hanya sekedar cerita tapi inilah kisah nyata yang benar-benar nyata dari saya dan bagi anda yg ingin seperti saya silahkan hubungi saja MBAH RAWA GUMPALA di 085==316==106==111
(((( BUKA BLO DANA GHAIB DAN NOMOR GHAIB MBAH RAWA GUMPALA ))))Ass...saya tidak menyanka kalau saya sudah bisa sesukses ini dan ini semua berkat bantuan MBAH RAWA GUMPALA,saya yang dulunya bukan siapa-siapa bahkan saya juga selalu dihina orang dan alhamdulillah kini sekaran saya sudah punya segalanya,itu semua atas bantuan beliau.Saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH RAWA GUMPALA atas bantuan nomor dan dana ghaibnya,alhamdulillah kini saya sudah bisa membuka usaha kembali yang dulunya pakum karna masalah faktor ekonomi dan kini kami sekeluarga sudah sangat serba berkecukupan dan tidak pernah lagi hutang sana sini,,bagi anda yang punya masalah keuangan jangan sungkan-sungkan untuk menhubungi MBAH RAWA GUMPALA karna insya allah beliau akan membantu semua masalah anda dan baru kali ini juga saya mendaptkan para normal yang sangat hebat dan benar-benar terbukti nyata,ini bukan hanya sekedar cerita tapi inilah kisah nyata yang benar-benar nyata dari saya dan bagi anda yg ingin seperti saya silahkan hubungi saja MBAH RAWA GUMPALA di 085==316==106==111

Elsa February 12, 2017 at 12:30 PM  

Klakson untuk segala kendaraan jual klakson telolet
blog ku meitri iseng nulis
Blog pribadikau blog kesehatan
Info kesehatan penyebab impotensi pada pria
Suka game pc ? silahkan beli game pc disini
Blog pribadiku visit blog
Blog pribadiku visit blog

agen sabung ayam August 24, 2018 at 5:06 AM  

yuk main sabung ayam

judi online sbobet dan live bolavita agenpialadunia2018-blog.logdown.com

Akmal Farabi January 4, 2019 at 8:34 AM  

Hello Everybody

boleh kenal

im kontengaptek

please visit

my blog

Learn Quran March 12, 2019 at 10:46 PM  

No doubt. Ayat ul Qursi has great knowledge and power. Basically it tells about the Almighty Allah. It gives you power when you are weak. If you want Quran Tutor in Uk than contact us.

عبده العمراوى July 8, 2019 at 8:13 AM  شركة مكافحة حشرات بعنك
شركة تنظيف سجاد بالخبر

Claudia Anastasya October 20, 2019 at 1:12 AM  

ituQQ - Agen Sakong Online | Bandar66 | Capsa Susun | Bandar Poker | Judi Domino99 | BandarQ | AduQ | Poker Texas Indonesia

Agen Judi Online Terpercaya dan Terbaik di Indonesia
Menyediakan berbagai macam permainan Judi Kartu Online Terlengkap
1 ID untuk 8 Game Permainan yang disediakan oleh Situs ituQQ

* Domino99
* AduQ
* Poker
* Capsa Susun
* BandarQ
* Bandar 66
* Bandar Poker
* Sakong

=> Bonus Cashback 0.3% (dibagikan 2x setiap Minggunya)
=> Bonus Refferal 20% (dibagikan setiap Minggunya seumur hidup)
=> Customer Service 24 Jam Nonstop
=> Support Bank Lokal Indonesia (BCA, BNI, BRI, Mandiri, Danamon, Permata Bank, Etc)
=> Menerima Deposit Via : (OVO, Go-Jek, XL, TELKOMSEL, Axis, Etc)

* Pusat Bantuan ituQQ

LINE : ituQQ
WECHAT : ituQQQ
WHATSAPP : +855-9589-7137

* ituBola - Judi Bola - Judi Casino - Judi Poker - Judi Domino QQ
* ituCasino - Judi Casino - Judi Bola - Judi Poker - Judi Domino QQ

Unknown February 24, 2020 at 4:54 AM  

Easy "water hack" burns 2 lbs OVERNIGHT

More than 160000 men and women are hacking their diet with a easy and secret "liquids hack" to drop 1-2lbs each night while they sleep.

It is effective and works all the time.

Just follow these easy step:

1) Take a clear glass and fill it with water half the way

2) And then learn this crazy hack

and you'll become 1-2lbs lighter in the morning!

Blogger February 25, 2020 at 7:08 AM  

Easy "water hack" burns 2 lbs OVERNIGHT

Over 160000 men and women are using a easy and SECRET "water hack" to burn 1-2lbs each and every night while they sleep.

It is scientific and works with everybody.

You can do it yourself by following these easy steps:

1) Go get a glass and fill it up with water half glass

2) Proceed to follow this strange HACK

you'll be 1-2lbs lighter the very next day!

pkv games September 3, 2020 at 9:43 AM  

layanan jasa cargo murah hanya disini, kunjungi https://www.indonekargo.com/

Cindy Natalia September 16, 2020 at 3:40 PM  

MEJAQQ: AGEN JUDI POKER DOMINOQQ BANDARQ ONLINE TERBESAR DI ASIA
MEJAQQ
BANDARQ ONLINE
SITUS BANDARQ
MEJAQQPKV

Related Posts with Thumbnails

  © Blogger templates Shiny by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP