Freemansonry-Berawal Di Mesir Berakhir Di Palestin (Bahagian 2)

>> Tuesday, July 6, 2010

Bab III: Penindasan dan Penghijrahan

Penindasan Firaun atas Bani Israel begitu hebat, hingga Allah sendiri menggunakan kalimat,

"..mereka menyeksa kamu dengan seksa yang pedih…Pada yang demikian itu ada dugaan yang besar dari Tuhan"

(Ibrahim: 6)

Penindasan tidak hanya berupa fizikal dengan menjadikan mereka hamba tetapi juga berlanjutan terhadap generasi mereka. Firaun dalam sejarah yang masyhur itu adalah Ramses II, juga memerintahkan untuk membunuh anak laki-laki Bani Israel dan para perempuannya dipermalukan. Dalam konteks moden, mempermalukan perempuan bererti dijadikan pelacur atau dijadikan objek tidak senonoh dalam bentuk tarian separuh bogel atau dijadikan pelayan dengan pakaian setengah telanjang.

Itu semua dilakukan oleh Firaun tanpa belas kasihan. Setelah lama menjadi hamba, kira-kira hampir 400 tahun lamanya, Bani Israel pun akhirnya mendapatkan seorang penolong yang pernah menjadi anak angkat Firaun sendiri iaitu Musa. Nama Musa sendiri adalah dari bahasa Kopti tua, gabungan di antara dua kata, Mu dan Sa. Mu artinya air dan Sa artinya pohon. Jadi Musa berarti pohon air. Demikian yang penulis nukil dari tafsir Al Azhar milik ulama panutan penulis, Buya Hamka di juz ke-9.


Horus, salah satu Dewa Mesir. Kini dipakai menjadi simbol negara termasuk Indonesia

Beliau dinamakan demikian sebab di waktu bayi beliau dihanyutkan oleh ibunya ke sungai Nil dengan diletakkan di dalam sebuah peti kayu, lalu dipungut oleh puteri Firaun kemudian dipelihara yang oleh Allah menjadikan Musa sebagi musuh Firaun. Pendek kata, setelah mengadu kekuatan antara sihir dan mukjizat Allah di hadapan seluruh rakyat Mesir, Firaun semakin tergugat akan kehadiran Nabi Musa di Mesir dengan misinya : Pembebasan Bani israel. Kegusaran Firaun bukan hanya terletak pada tiada artinya kekuasaanya di mata Nabi Musa akan halnya ia sebagai Tuhannya bangsa Mesir, tetapi juga akan tiadanya Bani Israel di tanah Mesir.

Apalah ertinya seorang raja tanpa hamba yang hina? Tidak ada seorang pun yang menjadi raja jika tidak ada yang menjadi hamba. Prinsip sederhana ini merupakan alasan Firaun untuk tidak melepaskan Bani Israel dari tanah Mesir. Bani Israel dihina tapi juga diperah tenaganya. Bani Israel ditindas tapi juga berguna atas nama pembangunan. Sebuah kisah klasik hingga di zaman moden: suatu bangsa ditindas akan hak-haknya tapi diguna pakai dalam sektor ekonomi atas nama Negara. Kita dapat melihatnya sekarang maka kaum buruh dengan upah yang murah tapi tidak diberikan akan hak-haknya. Meskipun demikian, para buruh tersebut sangat diperah tenaganya untuk menggerakkan roda ekonomi Negara. Menjadi hamba di Negara sendiri? Boleh jadi demikian.

Kembali ke nasib Bani Israel. Pembangunan piramid dan bangunan besar lainnya di Mesir pastilah memerlukan tenaga yang banyak tetapi murah dari jumlah kewangan negara. Dan itu jelas diperoleh dari tenaga Bani Israel. Sebuah bangsa yang begitu besar populasinya semenjak dinasti Hyksos. Maka Allah mengutus Nabi Musa untuk membebaskan Bani Israel dari perhambaan. Pembaca yang budiman, pembebasan Nabi Musa ini meliputi dua hal. Yang pertama pembebasan secara fizikal dari perhambaan. Dan yang kedua pembebasan secara spiritual dari memperhmbakan hawa nafsu dengan bertauhid kepada Allah semata. Hanya Allah sajalah yang patut disembah dan dipuja.

Apis, dewa yang kemudian menjadi model sapi betina Samiri (lihat surat Al Baqarah)

Dengan petunjuk Allah, Nabi Musa mulai melakukan manuver politik dengan menggalang kekuatan untuk siap-siap eksodus besar-besaran dari Mesir. Tetapi langkah Nabi Musa ini pun mulai dikeluhkan oleh Bani Israel sendiri. Ibarat kata, mereka seperti anjing yang tercepit di pintu pagar. Tidak ditolong anjing tersebut kesakitan tetapi jika ditolong pun ia akan menggigit. Nah, Bani Israel megeluh akan perjuangan Nabi Musa ini dicatat dalam Al Qur’an dalam surat ke-7 ayat 129,

”Mereka (Bani Israel) berkata, ”Telah disakiti kami sebelum engkau datang kepada kami, dan sesudah engkau mendatangi kami. ”

Dengan keteguhannya dan dengan optimisme berlandaskan iman, Nabi musa menyakinkan Bani Israel bahawa dia akan membimbing mereka ke tanah yang dijanjikan, Kana’an, Palestina sekarang ini. Tetapi, pembaca yang budiman, ada hal yang perlu ditekankan akan hal ini. Tanah atau bumi yang dijanjikan oleh Allah melalui Nabinya hanyalah untuk hamba-hamba Allah siapa saja yang Dia inginkan. Dengan kata lain, hanya bangsa yang beriman kepada Allahlah maka bumi atau tanah di manapun berada untuk dihuni, digarap dan dijadikan tempat untuk beribadah kepada Allah. Dengan demikian tanah Palestina adalah tanah yang dijanjikan untuk semua bangsa yang beriman (bertauhid) kepada Allah.

Bukan hanya untuk Bani Israel semata! Untuk mempertegas hal ini silakan buka surat ke-7 ayat ke-128 dan surat ke-21 ayat ke-41. Kembali ke kisah Nabi Musa, Nabi Musa membawa misi untuk membebaskan Bani Israel dari penindasan Firaun juga membawa misi lain iaitu dakwah tauhid. Sudah bukan rahsia lagi kalau bangsa Mesir begitu percaya dengan dewa-dewa. Di samping percaya dengan dewa-dewa, mereka juga percaya dengan kekuatan sihir yang menurut mereka adalah bentuk pertolongan dari para dewa. Berkaitan dengan ini, maka Firaun meminta para ahli sihirnya untuk bertarung dengan kekuatan yang dibawa oleh Nabi Musa. Maka terjadilah pertarungan terbuka antara Nabi Musa dan para ahli sihir tersebut.

ilustrasi Nabi Musa dan ahli sihir di hadapan Firaun

Singkat kata, para ahli sihir tersebut kalah. Maka kalahlah pula Firaun atas kekuatannya yang diwakilkan kepada para ahli sihirnya. Perlu pembaca ketahui bahawa ahli sihir di zaman Firaun memiliki kedudukan lebih dekat daripada para jeneral perang atau pegawai yang lainnya. Ini diperkuat oleh Al Qur’an dalam surat ke-7 ayat ke-110 ketika Firaun meminta perintah kepada ahli sihir atas kekuatan yang dibawa Nabi Musa berupa tongkat yang menjadi ular.
Anubis, Dewa Kematian

Luar biasa! Firaun meminta perintah dari ahli sihir, bukan dirinya yang memberi perintah. Dapat Anda bayangkan betapa berkuasanya para ahli sihir tersebut di mata Firaun! Tapi apa yang terjadi ketika mereka kalah dihadapan Nabi Musa? Ibarat pepatah, sudah jatuh tertimpa tangga pula. Itulah yang terjadi pada Firaun. Ahli sihir yang sudah kalah tadi juga membelot secara ideologi. Tepat dihadapan Firaun!

khnum, Dewa Ram.

Dewa ini menjadi simbol organisasi rahasia Yahudi Firaun yang kekuatannya diwakilkan pada ahli sihir tercoreng dua kali secara beruntun. Kemarahan yang begitu besar pun terlontarkan. Dan ekses ini pun berlanjut ke Bani Israel. Bani Israel pun melontarkan marahnya kepada Nabi Musa akan semuanya ini. Melihat hal ini, maka Allah memberi perintah kepada Nabi Musa. Dan perintah dari Allah untuk ini hanya satu : Segera keluar dari tanah Mesir!
Penghijrahan terbesar dalam sejarah pun terjadi. Bani Israel di bawah komander Nabi Musa mulai keluar dari tanah Mesir.Sebuah penghijrahan Bani Israel yang sangat bersejarah dan berbahaya ! Bersejarah, kerana inilah langkah awal mereka memulakan sebuah kehidupan baru hingga masa kini. Bersejarah, kerana inilah sejarah mereka menjadi sebuah bangsa yang benar-benar memiliki sebuah tanah sendiri, bukan tanah bangsa lain. Dan tanah tersebut adalah Kana’an, Palestina. Bersejarah, kerana inilah mulanya mereka menjadi sebuah bangsa yang amat kuat sifat pembangkangnya, penakut, sombong, tamak terhadap dunia, pembunuh, tukang melaga-lagakan dua belah pihak dan sebagainya yang dapat kita rasakan hingga sekarang ini.

Osiris, salah satu dewa Mesir

Bersejarah kerana inilah awal mereka akan terpecah menjadi dua kekuatan besar di masa sekarang ini selain agama Islam, Yahudi dan Nasrani. Bersejarah kerana mereka menjadi bangsa yang merdeka. Bukan lagi menjadi hamba yang hina. Berbahaya, kerana mereka pasti diburu oleh tentara Firaun untuk dibunuh disebabkan mereka keluar dari Mesir. Berbahaya, kerana mereka baru pertama kali menggembara di gurun padang pasir tanpa pengalaman sama sekali hidup di dalam dunia padang pasir. Berbahaya, kerana mereka akan menghadapi semuanya, tanah yang dijanjikan, hidup bebas, ideologi tauhid dengan taruhan nyawa.

Tetapi Bani Israel tidak punya pilihan lain. Penghijrahan atau tidak sama sekali! Ingin membuat sejarah baru atau terkubur oleh sejarah itu sendiri di tanah Mesir. Nabi Musa pun mula mengantarkan mereka menuju tanah baru. Dan itu haruslah dimulai dengan menyeberang laut merah. Ketika sampai di hadapan laut merah ini pun ada di antara mereka mulai menggerutu. Di depan laut terbentang luas sementara mereka tidak punya kapal atau perahu untuk menyeberang. Di belakang tentara Firaun bersiap untuk memenggal leher mereka.

Kembali mereka menyalahkan Nabi Musa atas situasi yang menimpa mereka. Dan kembali, sejarah besar terjadi. Dan ini pun hanya sekali dalam hidup. Bila penghijrahan besar-besaran ini hanya terjadi sekali di dalam sejarah manusia, maka laut yang terbelah terjadi hanya sekali dalam sejarah. Memang kehidupan Bani Isarel penuh dengan sejarah besar. Penghijrahan, laut terbelah adalah sebahagian dari sejarah besar mereka. Dengan terbelahnya laut Merah atas pertolongan Allah dengan melalui ketukan tongkat musa, maka selamatlah Bani Israel dari kejaran Firaun.

ilustrasi terbelahnya laut Merah

Nasib Firaun sendiri? Mati secara hinanya di lautan yang ia akui di bawah kekuasaannya bersama seluruh tenteranya ketika mencuba melalui jalan yang sama ditempuh oleh Bani Israel. Dan mayatnya ini tetap diselamatkan oleh Allah sebagai bukti kekuasaan Allah atas manusia paling sombong yang pernah lahir di dunia.

ilustrasi Bani Israel sedang menyeberangi laut Merah

Menurut sejarah, hanya mayat Firaun Ramses II ini sajalah yang di paru-parunya terdapat bekas rendaman air laut. Adapun mumia yang lain tidak ditemui akan hal ini. Ini yang membuat para ahli sejarah Mesir Kuno menyakini jika Ramses II adalah Firaun yang mengejar Nabi Musa.

Terlepas dari itu semua, sejarah kehidupan Bani Israel memasuki babak baru.

Dan artikel ini akan mengimbas bagaimana watak asli mereka hingga mampu merubah wajah dunia ini menjadi baik dan buruk.

Itu semua berawal dari penhijrahan mereka.

Dan sejarah besar ini telah berawal di Mesir !

Bagaimana selanjutnya nasib Bani Israel ini ? Silakan baca saja artikel berikutnya!

3 comments:

Anonymous June 13, 2011 at 5:22 AM  

Salam untuk saudara penulis. blog yang menarik. tp satu yg mendpt perhatian saya. bukanke kita dilarang dari menggambarkan/melukis/memikirkan rupa Allah dan juga para rasulNya.? adakah tidak apa penulis menggunakan ilustrasi (walaupon dari barat) untuk digunakan di dalam artikel ini. sekadar musykil.. tiada niat nak menghentam.. :)

musykil..

Anonymous December 7, 2012 at 5:04 PM  

Tu yang gambar yang penulis tulis Osiris,dewa kematian tu sebenarnya ialah Firaun Tutankhamun.Di sebelahnya ialah Firaun Aye.Ini kerana kulit Osiris berwarna hijau melambangkan dewa mati tapi dalam gambar ini yang memakai mahkota kulitnya berwarna perang.
*kalau salah tolong betulkan

Unknown May 5, 2015 at 11:04 PM  

Subhanallah kekuasaan Allah SWT

Related Posts with Thumbnails

  © Blogger templates Shiny by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP